Aracınızın yolda kalmasının önüne geçmek için ipuçları

Her araç sahibi, mümkün olduğu kadar aracında bir sorun çıkmamasını, uzun süre çalışır durumda olmasını ister. Sonra bir gün Ankara sokaklarında seyir halinde iken aracınızın arkasından ani bir çatırtı ya da homurdanma sesi gelir. Panik haline giriyorsunuz çünkü ne olduğu ya da ne yapacağınız konusunda hiçbir fikriniz yok.

Bir araç arızası, bir sürücünün isteyebileceği en son şeydir. Sorunun ne olabileceği ve onarım maliyeti hakkındaki tüm bu belirsizlikler, araç sahiplerini en çok korkutan şeydir. Bir arızanın kaçınılmaz olduğu anlar vardır. Ancak kaçınılmaz olması aracınızın arızalanma olasılığının en aza indirilemeyeceği anlamına gelmiyor.

Birkaç araç bakım tüyosu ile büyük olasılıkla araç arızalarıyla alakalı birçok masraftan ve zaman kaybından kurtula bilirisiniz.

Neler yapabiliriz bir bakalım.

Motor yağınızı kontrol edin

Hiç kimse hararet yapan, ses çıkartan bir motorla karşılaşmak istemez, bu nedenle motor yağınızı her zaman kontrol etmek, eksik var ise doldurmak akıllıca olacaktır. Bu işlem araç bakımında bir numaralı kuraldır. Nedenini merek eden olursa, araç gösterge ikaz lambaları arızalı olabilir, gözünüzden kaçabilir ya da çok geç kalınmış olabilir.

Bir arabanın motor yağının azalması bitmesi normal bir olaydır. Ancak, motor yağını yakın zamanda kontrol ettiğiniz halde motor ışığı yanarsa, hiç vakit kaybetmeden aracı kenara çekin ve aracın altındaki deliklerden ya da çatlaklardan oluşmuş olabilecek sızıntıları kontrol edin. Bir sonraki adım olarak hiç vakit kaybetmeden

Düzenli servis bakımını ihmal etmeyin

Bunu hatırlatmaya gerek olmasa da yine de hatırlatalım araç sahipleri düzenli olarak araç periyodik bakımlarını yaptırmak için servise götürmelidir. Bir servis bakımını bile kaçırmak hayatınızı, trafiktekileri, riske atmak ve aracınızı tehlikeye atmak denebilir.

Servis bakımı sırasında, uzman kişi yeni bir fren seti almanızı ya da motor yağınızı yenilemenizi önerdiğinde korkabilirsiniz, ancak bu uyarıyı dikkate almak en akıllıcası olacaktır çünkü böyle bir konuda uzman görüşü göz ardı edilemez, ne kadar maliyetli olursa olsun.

Araç servis bakımı,  küçük bir problemin büyük bir sorun haline gelmemesi için alınacak en büyük tedbirlerden biridir. Örneğin, basit bir lastik ayarı, yeterince erken belirlenmezse jantlar lastikleri aşındıra bilir ya da ciddi süspansiyon sorunlarına ve buna bağlı kazalara neden olabilir.

Dikkatli ol

Seyir halinde aracınızı nasıl kullandığınız, aracınızın sağlamlığı üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Örnek verecek olursak, sert kalkış ve duruşlardan tamamen kaçınmalısınız. Bunun yerine, dururken freni sakin bir şekilde ya da ilk kalkışta gaz pedalına nazik bir güç uyguladığınızdan emin olun.

Başka bir husus olarak, yokuş aşağı ilerlerken her ne olursa olsun fren yapmaktan kaçınmalısınız. Bu sürüklenme büyük bir olasılıkla sistemde kesintiye sebep olacaktır.

Araçta gereksiz ağırlıktan kaçının

Aracınızda gereksiz yedek parça, işe yaramayan araca yük teşkil edecek herhangi bir şey aracı olumsuz etkileyecektir.

Fazla ağırlıkla, aracınızın hızlanması, fren yapması ya da dönmesi için daha fazla güç harcaması gerekecek ve bu da fren sistemin de ciddi sorunlara sebep olabilecektir.

İkaz işaretlerini dikkate alın

En küçük ikaz işaretini bile yok saymak onu ortadan kaldırmaz. İkaz lambaları, garip sesler ya da sürüş sırasında aracın seyrinde ki küçük bir farklılıkta, mekanik bir sorunda sizi uyaracaktır. Bu tip bir uyarı tamircinizle ya da servisinizle iletişime geçmeniz ya da oto kurtarma talebinde bulunmanız için yeterlidir. Bu, yalnız onarım maliyetlerini düşürmekle kalmayacak, aynı zamanda güvenliğinizi garanti altına almış olacaksınız.

Share this content: